Soiul exista in Romania de peste un secol, dar el s-a extins considerabil in cultura dupa 1975. Cunoscandu-se productia sa ridicata (uneori peste 15 t/ha) si provenienta din Pinot noir, probabil ca diriguitorii viticulturii din acea vreme s-au gandit ca ar putea avea un soi cu productie de Burgund mare si vin cu calitatea lui Pinot noir, numai ca socoteala nu s-a dovedit tocmai exacta. Soiul Burgund mare da intr-adevar productii ridicate de struguri, dar calitatea vinului nu o egaleaza pe a vinurilor de inalta clasa prezentate mai inainte. Vinul nu are o personalitate anume, dar este echilibrat, cu extracivitate si intensitate coloranta medie, atingand o tarie alcoolica de 11-12 vol %, vinul este agreabil si odihnitor. Concluzia in legatura cu introducerea soiului Burgund mare, este ca el nu a confirmat integral asteptarile, dar in acelasi timp calitatea lui se situeaza oricum deasupra altor soiuri pentru vinuri rosii cum ar fi Cadarca, Babeasca neagra, Oporto si multe altele.

Este un soi care provine din Europa Centrala. Vinul fiind intens colorat, rosu cu reflexii violacee, armonios si cu puternica aroma de fructe de padure, un concurent real al mult mai titratului Merlot. Secretul este tinerea recoltei sub control. Daca-l lasi sa produca cat un hectar de varza, zeama de varza bei, nu vin. Merge grozav la fripturi si gratare de oaie si mai ales la pastrama, probabil ceva din sangele lui unguresc suspinand dupa carnea fezandata sub sa. Si la gulas merge, dar sa fie destul!

Atentie la denumirea produsului inscrisa pe eticheta!

Uniunea Europeana impune ca la inscrierea soiului pe eticheta sa se treaca obligatoriu ambele cuvinte ,Burgund mare”. Aceasta nu pentru ca ar exista si un Burgund mic alaturi de Burgundul mare, ci pentru ca se considera ca inscriind numai cuvantul Burgund se lezeaza interesele producatorilor din Burgundia (Bourgogne -Franta).

Sursa materialului:www.oniv.ro