Ingrediente
  • 500 g ghebe
  • 1 ceapa verde
  • 1 ardei rosu
  • 100 g slaninuta afumata
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde

Ghebe, ghebe, ghebe…si iar ghebe! Cum doamne iarta-ma, sa nu vezi numai ghebe in fata ochilor. Daca tot m-am hotarat sa urc mai “la deal” cu scopul oficial, declarativ-asumat de a strange nisca-i catina (pe care o vom povesti ceva mai tarziu), in subsidiar, speranta mea cea mare era sa dau o raita pe sub poala padurii sa agonisesc ceva ghebe. Agoniseala frumoasa, cei drept, cu sudoarea fruntii, pentru ca in unele locuri panta era si de vre-o 20 grade, asa ca m-am intrebuintat serios la cele 116 oca pe care cu mandrie le am in proprietate. Atat de obositoare o fost preumblarea dupa ghebe, incat atunci cand am ajuns la salas, cu traista plina, am pus imediat de mi-am savarsit o rachie fiarta, pe care…da’ asta-i alta Tocanita de ghebe…!

Ghebele sau opinticii, bijuterii ale toamnei, apar de pe la sfarsitul verii daca au loc bun si imprejurari climatice prielnice (la deal, la padure, la umezeala si la racoare). Le gasim prin paduri, de buna seama, insa cei care au noroc le pot gasi si in supermarket (e varianta ceva mai sigura, intrucat ghebele au prostul obicei de a semana bine cu unele ciuperci otravitoare, sau vice-versa, lucru care, in opinia mea, poate fi cel putin periculos).

Adevarat este faptul ca ghebele iti aduc fie cele mai mari satisfactii fie cele mai mari frustrari.

Doar un alt iubitor de ciuperci poate intelege si simti chinul de a gasi o „padure” de ghebe, dar, fatalitate, nu ai nici in ce sa le culegi , nici cum sa le gatesti pentru ca esti in concediu la o plimbare pe munte.

Cu siguranta nu exagerez cand spun ca este poate cea mai culeasa ciuperca. Sigur si pentru ca sunt ani in care singurul efort pe care trebuie sa-l faci e sa mergi in padure si sa te apuci de cules ca sa te poti bucura de ciuperci pentru mai multe luni. Sunt ani in care apar in cantitati uriase, dar desigur sunt si ani in care reusesc sa le gaseasca doar cei care le cunosc locurile de aparitie.

Dupa toate astea, avenit timpul sa povestim, fireste…si despre o Tocanita de ghebe. Ca orice mancare de ciuperci, este genial de simpla in savarasire, asa ca nu-ti trebuie nici prea multe ingrediente pe langa ciupearca! Ca tot veni vorba, hai sa vedem si ingredientele necesare…

Asa cu povestem ceva mai la “deal” reteta asta de Tocanita de ghebe, e tare simpla si o pregatim asa:

Curatam bine si spalam ghebele, apoi le fierbem 10 minute in putina apa cu sare; Aruncam apa in care au fiert. Curatam si ceapa si ardeiul, ceapa o taiem bucati ceva mai mari, iar ardeiul cubulete marunte. Curatam si usturoiul.

Scurgem bine bine ghebele fierte si le tocam relativ grosier.

Dupa ce le-am tocat  incingem uleiul si calim afumatura in el. Adaugam ceapa, apoi ardeiul tocat si la urma, ce credeti…ghebele!…

Asezonam din sare, pentru ca ghebele sa-si mai lase apa, apoi reducem 15 minute si adaugam usturoiul. Amestecam vartos si apoi asezonam din piper.

Mai lasam pe foc 5 minute. presaram patrunjel verde si lasam la odihna sa-si plineasca de arome.

Cat ghebele noastre hodinesc, punem repejor de-o mamaliguta. Odata mamaliga gata, servim imediat.

S-aveti pofta!

Tocanita de ghebe 02 620x

Summary

Recipe Name
Tocanita de ghebe
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
0 Based on 2 Review(s)